• 0232 290 91 35 [ info@koldayklinik.com ]

    KOLDAY KLİNİK

    Kadın Sağlığı, Doğum ve İnfertilite Klinik

    HİZMETLER

    Gebelik & Doğum
    Gebelikte Sıkça Görülen Şikayetler

    YORGUNLUK sebebi nedir?

    Gebeliğin başlangıcında kadınların çoğu normalden daha fazla yorgundur. Bu duygu çok rahat anlaşılabilir bir duygudur: vücudunuzun yapması gereken çok işi vardır. Gebeliğin ilk haftalarında, vücudunuz bebeğe besinleri taşıyabilmek için kan üretir. Bu artmış kanı gönderebilmek için kalbiniz daha fazla çalışır ve nabız dakikada 10-15 daha fazla atar. Bu dönemde yorgunluk hissedeceğiniz fiziksel değişikliklere ek olarak yeni duygular ve düşüncelerle de karşı karşıyasınız. Gebeliğiniz planlı olsun yada olmasın bu dönemde biraz duygusal sıkıntınız olacaktır. Bebeğinizin sağlıklı olup olmayacağı endişesi olacak ve nasıl anne olacağınız konusunda içinizde karmaşık duygular olacaktır.

    Dinlenin: ihtiyacınız olduğu kadar dinlenin. İyi yeme ile birlikte sigara içme alkol gibi zararlı alışkanlıklardan kurtulmanın yanı sıra mümkün olduğunca daha fazla dinlenmenin yollarını bulmalısınız.
    Gün içersinde ara sıra şekerleme yapın. Bacaklarınızı yukarı kaldırarak dinlenme sayesinde enerjinizi yeniden kazanırsınız.
    Gün içersinde şekerleme yapamazsanız, hemen iş sonrası veya akşam yemeği öncesi yapabilirsiniz. Eşiniz ve çocuklarınız size ellerinden geldiğince yardımcı olsunlar.
    Dinlenmek için yatağa erkenden yatmak istiyorsanız yapın. Ayrıca yatmadan önce su içmeyi de keserseniz, geceleyin tuvalet için çok kereler kalmak zorunda kalmazsınız.
    Egzersiz yapın:enerji düzeyinizi arttırmanın en iyi yolu egzersiz yapmaktır. Her gün 30 dk.yürümek gibi orta düzeyde bir spor bile kendinizi enerji dolu hissetmenize neden olur.
    Doğru yemek yiyin: doğru yemek yeme, her zamankinden daha önemlidir. Gebeliğin başlangıcında doğal olan yorgunluk, yeterli demir ve protein takviyesi almıyorsanız şiddetlenebilir.

    BULANTI VE KUSMA sebebi nedir?

    Gebeliğin erken döneminde bulantı ve kusma ile ilgili olan teori, bunun nedeninin plasenta ve fetusta salgılanan hormon değişikliklerine bağlı olduğu şeklindir. Bunda mide-barsak sistemindeki değişiklikler de bir parça rol oynayabilir. Mide gebelik hormonlarının etkisiyle daha yavaş boşalır. Bulantı ve kusma ayrıca, duygusal stres ve yorgunlukla artabilir.
    Buna gündüz hastalığı dense de, gebeliğin erken dönemlerindeki bulantı-kusma günün herhangi bir zamanında oluşabilir. Bu belirti gebelerin % 70� ini etkilemektedir. İlk gebelikte, genç kadınlarda ve ikiz gebeliklerde daha şiddetli olabilir. 4-8 haftalık iken başlar, 14-16 haftalık zamanda azalır. Fakat bazı kadınlarda bulantı ve kusma 3. aydan itibaren başlayabilir ve bazı kadınlarda ise tüm gebelikleri boyunca sürer.

    Yeme alışkanlıklarınızı değiştirin: gün içinde daha sık ve küçük öğünler şeklinde yemek bulantıyı azaltır. Yemekler sırasında az sıvı almak da iyileşmeye yardımcı olur. Bunları yapmanın amacı mideyi tamamen boş veya tamamen dolu tutmaktan kaçınmaktır. Çünkü her iki durum da bulantıyı daha kötü yapabilir.
    Gündüz atıştırmaları yapın. İlk kalktığınız zaman bulantınız kötü ise yataktan çıkmadan önce demli olmayan bir çay için. Yatağın başında galeta, kraker gibi kuru şeyler bulundurun.
    Çok yavaş kalkın:sabahları yataktan alelacele kalkmayın, dinlenin. Gebeliğin erken döneminde sık görülen yorgunluk ta bulantıyı şiddetlendirebilir.
    Hoş olmayan koku ve yiyeceklerden kaçının: birçok kadın, gebelikleri sırasında bazı koku ve yiyecekleri hoş bulmazlar. Mümkün olduğunca bu tür yiyecek ve kokulardan kaçının.
    Diğer olası yardımlar: bulantınızı antiasit hafifletebilir fakat doktorunuza danışmadan almayınız. Çünkü bazı antiasitler vücutta sıvı tutarlar. Bulantınızın hafiflemesine B6 vitamini de yardımcı olabilir.

    İDRARA SIK ÇIKMA sebebi nedir?

    İlk 3 ayda rahimin büyüten hacmi ile birlikte böbreklerin etkili fonksiyonları size idrara çıkma ihtiyacı hissi verir. Ayrıca hapşırırken, öksürürken ve gülerken de idrar kaçırabilirsiniz. Bunun nedeni, büyüyen uterusun idrar torbasına yaptığı baskı sonucudur. 4. ayda uterus kasık bölgesine doğru yayıldığından dolayı, mesaneye olan basınç o kadar fazla olmaz.

    Yatmadan birkaç saat önce su içmeyi keserseniz, gece boyunca daha az kalkarsınız ve gece boyunca daha iyi uyursunuz. Fakat aksi olmadıkça gebelik süresince sıvı alımını kesmek uygun değildir.
    İhtiyaç hissettiğiniz her an idrarınızı yapın. İdrarınızı tutmak, idrar torbasının tam olarak boşalamamasına neden olur ve bu, idrar yolları enfeksiyonuna yol açar. İdrar yaparken öne doğru eğilmek ise idrar torbanızın tam olarak boşalmasına yardımcı olur.

    GÖĞÜS HASSASİYETİ sebebi nedir?

    Östrojen ve progesteron adı verilen dişilik hormonlarının artmış üretimi gebe kadının göğüslerindeki değişikliklerin temel nedenidir. Gebeliğin ilk birkaç haftasında göğüslerinizde hafif değişiklikler hissedebilirsiniz, bunlar ağrılı olabilir.

    Göğüslerinizi iyi destekleyen sütyen ağrıyı azaltabilir. Ayrıca geceleyin göğüsleriniz sizi rahatsız ediyorsa, uyurken de sütyen takınız.

    BAŞAĞRISI VE KENDİNİ İYİ HİSSETMEME sebebi nedir?

    Gebeliğin erken dönemlerinde görülen baş ağrıları birçok kadını rahatsız etmektedir. Nedeni belli değildir, fakat gebeliğin erken döneminde görülen diğer rahatsızlıklar gibi, hormon düzeyinizdeki ve kan dolaşımındaki değişiklikler neden olabilir. Diğer olası nedenler stres ve yorgunluktur. Gebe kaldığınızı öğrenir öğrenmez kafeini azaltırsanız veya tümden keserseniz, bu değişiklikler birkaç gün sizde başağrısı yapabilir.
    Kendini iyi hissetmeme, gebe kadınlarda sık görülür ve gebelik sırasında görülen dolaşım değişiklikleri sonucu oluşabilir.
    Stres, yorgunluk ve açlık da kendini iyi hissetmeme ve bayılmanın nedeni olabilir. Kendini iyi hissetmeme şiddetli ise ve karın ağrısı veya vajinal kanama ile birlikte ise ciddi bir neden olan bebeğin rahim dışında başka bir yere yerleşmesinden şüphelenilebilir. Bu gibi durumlarda hemen doktorunuza danışınız.
    Sinüs baş ağrıları yüzün ön tarafı ve kenarlarına, burun çevresine, gözlere sıcak kompres uygulama ile azalabilir.
    Gerilme baş ağrılarında ise boyunun arkasına soğuk kompres koyunuz.
    Gevşeme egzersizleri, baş ağrınızı azaltmanın yanısıra kendinizi çok iyi hissetmenize sebep olur.bu egzersizleri gözünüzü kapatıp sakin güzel bir yer düşünerek yapın. İyi yemek yeme ve iyi dinlenme ile egzersiz de çok önemlidir. Söylemesi çok kolaydır ama yaşamınızdaki stresi azaltmak gebeliğinizin ilk dönemleri ile geri kalanı kolay geçirmenizi sağlayacaktır.
    Ağrı kesici kullanmadan önce muhakkak doktorunuza danışın.
    Hafif sersemlik durumlarını yattığınız yerden yavaş kalkarak azaltabilirsiniz.

    KİLO ARTIŞI

    Gebelik sırasında toplam 11-14 kilo almanıza rağmen, bunun yalnızca az bir kısmını ilk 3 ayda alırsınız. İlk 3 ayda normal kilo artışı 1 kilodur.

  • Hafta Hafta Gebelik

    Hafta Hafta Gebelik

    İnsan aklının alabileceği, en mucizevi olay olan gebelik ile ayrıntılı, ay ay, hafta hafta nasıl bir serüven izleyecek vücudunuz isterseniz hep birl... devamı
  • NON INVAZIV PRENATAL TEST

    NON INVAZIV PRENATAL TEST

    GEBELIKTE GENETIK TESTLER... devamı
  • Bebek Yapmayı Planlıyorsunuz? Bilmeniz Gerekenler

    Bebek Yapmayı Planlıyorsunuz? Bilmeniz Gerekenler

    Bebek sahibi olmayı planlamak önemli bir karardır ve her müstakbel anne gibi, siz de bebeğinizin hayatta mümkün olan en iyi şekilde başlamasını isters... devamı
  • Gebelik Beslenme Rehberi

    Gebelik Beslenme Rehberi

    Hem kendinizin hem de bebeğinizin besinsel gereksinimlerini karşılamak için doğru gıdaları yeterince yemeniz gerekir. Ama unutmayın ki, gıda kalitesi,... devamı
  • Neler Hissedeceksiniz?

    Neler Hissedeceksiniz?

    Artık hamile kaldığınızı biliyorsunuz, gebeliğiniz esnasında ay ay neler hissedeceksiniz, nasıl rahatsızlıklar oluşacak, bunların önlemleri muayenleri... devamı
  • Yanlış İnanışlar Nelerdir?

    Yanlış İnanışlar Nelerdir?

    Gebelik esnasında, gerek geçmiş kültürel yapımızdan, gerekse az bilmenin verdiği rahatlıktan halkımız bazı inanışlar ve uygulamalar edinmiştir. Doğru ... devamı
  • Gebelikte şifalı otlar ve bitki çayları

    Gebelikte şifalı otlar ve bitki çayları

    Son zamanlarda giderek popülerite kazanan içeceklerdir. Eskiden sadece aktarlarda satılan bitkiler ve bunlardan elde edilen çaylar günümüzde hemen... devamı
  • Gebelikte Sıkça Görülen Şikayetler

    Gebelikte Sıkça Görülen Şikayetler

    Gebeliğin erken dönemlerinde birçok kadın kendini rahatsız eden belirtilerden şikayetçidir. Bunlar genelde endişe edilecek problemler değildir, fakat ... devamı
  • MOL GEBELİK (ÜZÜM GEBELİK)

    MOL GEBELİK (ÜZÜM GEBELİK)

    Plasentanın anormal gelişimi sonucunda rahmin içerisinde üzüm tanesi biçimden bol miktarda oluşumun meydana gelmesine - halk arasında üzüm gebeliği &#... devamı
  • Gebelikte Tarama Testleri

    Gebelikte Tarama Testleri

    Her anne ve baba adayının isteği sağlıklı bir çocuğa sahip olabilmektir. Gebelik süresince bebeğinizin sağlıklı olup olmadığı bir çok test ile değerle... devamı
  • Amniosentez

    Amniosentez

    Bebeğiniz için son derece önemli bir test olan amniyosentezi, doktorunuz önerdiğinde gecikmeden yaptırmalısınız... devamı
  • Doğumu Nasıl Yapmalıyım?

    Doğumu Nasıl Yapmalıyım?

    Doğum herhangi bir gerekçe yoksa normal yoldan olmalıdır. Halk arasında normal doğum olarak adlandırılan vajinal doğum kadınlara %75-80’inde ra... devamı
  • Gebelik ve Ultrasonografi

    Gebelik ve Ultrasonografi

    Ultrasonografi insan kulağının duyamadığı yüksek frekanslı ses dalgalarının dokuya gönderilmesi ve dokulardan yansıyan ses dalgalarının ultrasonografi... devamı
  • Çoğul Gebelikler

    Çoğul Gebelikler

    İlk kontrolünüzde akla gelen ilk soru “Bebeğim sağlıklı mı?” ise ikinci soru da “Tek mi?” dir. İkinci sorunuzun cevabı “... devamı
  • Doğum Yaklaştı, Ne Yapmalıyım

    Doğum Yaklaştı, Ne Yapmalıyım

    Doğum herhangi bir gerekçe yoksa normal yoldan olmalıdır. Halk arasında normal doğum olarak adlandırılan vajinal doğum kadınlara %75-80’inde ra... devamı
  • Gebelik Egzersiz Rehberi

    Gebelik Egzersiz Rehberi

    Gebelik Sırası egzersizleri ... devamı
  • Kordon Kanı Saklanması

    Kordon Kanı Saklanması

    Doğumdan sonra kesilen kordon ve plasenta arasında kan kök hücrelerinden zengin kordon kanının depolanması son yıllarda oldukça gündemde olan ve çok s... devamı
  • Bebek Bakımı

    Bebek Bakımı

    En önemli konu, bebeğinizin sevildiğini ve emniyette olduğunu hissetmesini sağlamaktır. Onunla konuşmak, gülmek ve ona dokunmak sizinle bebeğiniz aras... devamı
  • Bebeğin Gelişimi

    Bebeğin Gelişimi

    Her bebek farklıdır, dolayısıyla her biri kendine özgü biçimde gelişme gösterecektir. Yine de çoğu bebek benzer bir takvime uyduğu için, bir şema veri... devamı
  • Cinsiyet belirlemede Çin Takvimi??

    Cinsiyet belirlemede Çin Takvimi??

    Tutarlılığı konusunda hastalarımla sıkça sohbet ediyoruz. Benden sunması:) Yaşınız ile hamileliğin başlangıç ayının kesiştiği yere bakın lütfen. Kız... devamı
    • Gebelik & Doğum
      Kolday Klinik

      Gebelik & Doğum

    • Jinekoloji
      Kolday Klinik

      Jinekoloji

    • Infertilite-Kısırlık
      Kolday Klinik

      Infertilite-Kısırlık

    • Endoskopi
      Kolday Klinik

      Endoskopi

    • Tüp Bebek
      Kolday Klinik

      Tüp Bebek

    • Menopoz
      Kolday Klinik

      Menopoz

    Tüm Hakkı Saklıdır © 2015 - Kolday Klinik | Kadın Sağlığı, Doğum ve İnfertilite Klinik
    Tasarım & Uygulama: Aynur Uğurlu